פרס קרן טראמפ

27/11/2016
פרס קרן טראמפ (הגדל)

מורה אלכס ויינברג - המלמד בתיכון אורט ע"ש נעמי שמר בגן יבנה, הוא הזוכה במקום הראשון בפרס טראמפ להוראה איכותית בתחומי המתימטיקה והמדעים לשנת 2016.

קרן טראמפ הפילנתרופית, מייסודם של אדי וג'ולס טראמפ ממיאמי ארה"ב, הוקמה במטרה לסייע למערכת החינוך בישראל לקדם מצוינות בלימודי מתימטיקה ומדעים בבתי ספר על יסודיים ולהניע בהם שיפור.

בשנת 2011 ייסדה הקרן תחרות במסגרתה מוכרזת תחרות בין מורים בתחומי המתימטיקה והמדעים, ופרס המורה המצטיין מוענק בסיכומה על ידי ראש הממשלה ושר החינוך.

לאחר שהגיש מועמדות וגבר על מאות מתמודדים, התבשר המורה אלכס ויינברג, שוועדת הפרס בו למקום הראשון בתחרות לשנת 2016, וכי זו הפעם הראשונה משנת 2011 שמועמד נבחר פה אחד על ידי כלל השופטים.

ויינברג עוסק בהוראת מתמטיקה ופיסיקה כ-36 שנה. בעצמו נמנה על שושלת מורים – אמו, אחותו, רעייתו וגיסתו עוסקים בהוראה. כתוצאה מכך, לדבריו לא היתה בכלל שאלה איזו דרך יבחר בחייו".

בכל שיעור הוא שואף לאתגר את התלמידים בשאלות חשיבה, הבנה ויישום החומר הנלמד, כדי לפתח בהם אהבה למקצועות אלו והבנה לגבי תרומתם המקצועית בחיי היום יום.

ויינברג מוביל קהילת מורים לפיזיקה, משתתף בכתיבת תרגילים לאולימפיאדה הארצית לפיזיקה ומכין את התלמידים לתחרויות. בביה"ס הוא מוביל פרוייקט חונכות לצמצום נשירה של תלמידים ממגמת 5 יחידות לימוד במתימטיקה ופיזיקה תוך מעורבות הדדית שלהם בהשגת המטרות הלימודיות.

בין היתר יזם תחרויות שמתבססות על עקרונות פיסיקלים, כגון תחרות סירות מנוע, טילים, ומכוניות בהם התלמידים נדרשו לבנות את הכלים ולהפעילם על סמך העקרונות שלמדו. גם השופטים בתחרויות הם תלמידים, בוגרים, שמרחיבים לימודי פיסיקה בחטיבה העליונה.

הידע הרב שצבר ויינברג יושם גם בהקמת ה"מתחמדע" בחצר ביה"ס, בו תלמידים לומדים דרך החוויה המעשית על כוח המשיכה, אנרגיית אור וקול והפעלת חושים. במסגרת זו היה שותף פעיל בתכנון המתחם, בבחירת המתקנים ששולבו בו ובקביעת תמהיל הפעילות שנועד לעורר בתלמידים סקרנות.

כל השיעורים שהוא מעביר מצולמים ומוצבים ביוטיוב, כדי לאפשר לתלמידים חזרה על חומר הלימודים והתבוננות נוספת, שמאפשרת התמקדות והעמקה בחומר.

השופטים בתחרות צפו בשיעורים וראיינו את המורה אודות תפיסתו החינוכית ודרכי הוראתו, לגביהן הוא מסביר: "עוד לפני מתימטיקה ופיזיקה או כל מקצוע אחר, חשוב לי כמורה לדעת מה המטרות שלי בעבודה עם בני נוער. חשוב לי להביא תלמידים לחיים לפי ערכים מקובלים בחברה דמוקרטית. במקצוע שלי הדגש הוא על מצוינות. להביא כל תלמיד הכי רחוק שהוא יכול".

"ישראל צריכה כוחות צעירים וחזקים" הוא מוסיף. "אני תמיד דואג לומר לתלמידים את האמת. פיסיקה היא מקצוע קשה, אך ניתן להתמודד איתו, ומי שמשקיע זוכה לקצור פירות בהמשך הדרך".

מנהלת ביה"ס, הגב' פנינה גלס,  ציינה, כי ביה"ס גאה באלכס על זכייתו בפרס המכובד, וכי הגידול המשמעותי במספר התלמידים, הבוחרים להגביר את לימודי הפיסיקה בהנחייתו של אלכס, מעידים על תרומתו ואיכותו של אלכס כמורה.