מתייחדים עם זכר ה-11

8/01/2016
מתייחדים עם זכר ה-11 (הגדל)

גן יבנה ציינה ביום שלישי  68 שנה לרצח עשר לוחמי גבעתי מראשון לציון ב-1948 במיזם הנצחה משותף בין המועצה המקומית לעיריית ראשון לציון ובית יד לבנים ראשון לציון.

בשנת 1948 אירע בגן יבנה אחד האירועים המכוערים והעקובים ביותר מדם בין הישוב היהודי לערבי. בתחילת מלחמת העצמאות גדודי חטיבת גבעתי גייסו ואימנו מתגייסים חדשים. את בסיס האימונים של גדוד 52 מיקמו בגן יבנה, ובתחילת ינואר 1948 הגיעה למקום מחלקת מגויסים מראשון לציון.

25 מהמגוייסים הצעירים, שהיו נעדרי ניסיון כמעט לחלוטין ולא נשאו נשק מחשש שייתפשו על ידי הבריטים, יצאו ב-9 בינואר 1948 לסייר באיזור . ערבים מהכפר הערבי הסמוך אבו סווירה ארבו ללוחמים, כיתרו אותם ורצחו אחד עשר מהם.

לפני 4 שנים פנו נציגי בית יד לבנים מראשון לציון למועצת גן יבנה בבקשה לקיים הליך של אימוץ ולימוד הדדי בין המשפחות לישוב. הוחלט שביה"ס בן גוריון – ביה"ס היסודי הוותיק בגן יבנה, ייטול את המשימה על עצמו.

בשנת 2015 החליטה המועצה על הרחבת מפעל ההנצחה וקריאת חורשת האקליפטוסים שבלב הישוב, ממש במקום בו ישב מחנה האימונים, בשם "חורשת ה-11".

בבוקר יום שלישי השבוע (5.1.16) התכנסו נציגי המשפחות ובית יד לבנים ראשון לציון לאירוע הזיכרון השנתי. הפתיחה התקיימה בחורשה, ממנה המשיכו לשיחה עם התלמידים בבי"ס בן גוריון ולטקס בהשתתפות מאות תלמידים.

במפגש הוצג למשפחות לראשונה תוצר פעילות החקר של התלמידים: מוזיאון וירטואלי באתר האינטרנט של ביה"ס, ש-11 חדריו מספרים את סיפוריהם האישיים של הנופלים, ומתעדים את האמצעים השונים להנצחתם בראשון לציון ובגן יבנה.

ראש מועצת גן יבנה דרור אהרון אמר: "החלטת בית הספר לקחת על עצמו משימת הנצחה זו, ללמוד את סיפור הנופלים ולקיים כל שנה טקס שמכבד את זכרם ומצווה לנו את החיים, הוא שיעור ממדרגה ראשונה, בעיקר בימים אלה בהם אנו מוקפים רוע וטרור, קיצוניות ושנאה. זה שיעור לחיים שמלמד שאין לנו ארץ אחרת. חלק מהשמירה עליה הוא הכרת העבר, המורשת, מתן כבוד להולכים וחיבוק נצחי למשפחות השכולות".

דברים בשם עיריית ראשון לציון נישאו מפי ניצה אבירם, יו"ר הוועד המנהל של בית יד לבנים ראשל"צ. "אני גאה לייצג את עיריית ראשון לציון באירוע מרגש וחשוב זה. ראשל"צ מציינת 134 שנים להיווסדה ומורשת הקרב, הנתינה, הנחישות וההקרבה של בניה שזורים ומפארים את כל מערכות ישראל."

בצטטה את יגאל אלון שאמר כי עם שאינו זוכר את עברו, ההוה שלו דל ועתידו לוט בערפל, ציינה: "הגל עד המוצב כאן בגן יבנה הוא דרכנו לזכור את עברנו, לכבד את נופלינו, את מיטב בנינו, בזכותם אנו עומדים כאן היום, ולהנציח את זכרם.

בשם ראש עיריית ראשון לציון מר דב צור, המנכל מר פרנקו גונן, בשם המשפחות ובשם תושבי העיר, אני מודה לראש מועצת גן יבנה מר דרור אהרון, ולחברי המועצה, על שראו לנכון לקרוא את החורשה על שם אחד עשר בנינו ולאמץ ללבם את זכר הנופלים בני ראשון לציון".

את דבריה סיכמה בתודות למנהלת בית הספר רחל אילוק, רכזת המורשת מירי כהן וצוות המורים.

גם בני המשפחות לא חסכו דברים נרגשים : "לנו, למשפחות מדובר באירוע חשוב ביותר, המחווה והמחויבות שלכם כמועצה ושל ביה״ס מרגשות וייזכרו על ידינו לעד. אנו מלאי התפעמות לנוכח הרצינות הרבה בה התלמידים לקחו על עצמם את המהלך. זכינו בהרחבה למשפחותינו".