שיתוף פעולה עם עיריית ראשון לציון ויד לבנים

15/01/2015
שיתוף פעולה עם עיריית ראשון לציון ויד לבנים (הגדל)

אחד עשר לוחמי גבעתי מראשון לציון שנרצחו בגן יבנה ב-1948 – מונצחים מעתה בחורשה במרכז הישוב. ביום ראשון השבוע, 67 שנה ויומיים בדיוק לאחר אחד האירועים העקובים מדם והמכוערים ביותר בין הישוב היהודי לערבי בו קיפדו 11 חיילים את חייהם באיזור, מורחב מפעל הנצחתם בזכות שיתוף פעולה בין המועצה המקומית, עיריית ראשון לציון ובית יד לבנים ראשון לציון.

בתחילת מלחמת העצמאות היו גדודי חטיבת גבעתי עסוקים בגיוס ואימון מתגייסים חדשים בנוסף לתפקידם בביטחון השוטף. גדוד 52 הקים בסיס אימונים בגן יבנה, אליו נשלחה בראשית ינואר 1948 מחלקת מגויסים מראשון לציון לצורך אימונים.

ב-9 בינואר 1948 יצאו לסיור באיזור 25 מהמגוייסים הצעירים שהיו נטולי נסיון וכמעט נטולי נשק מחשש שייתפשו ע"י המנדט הבריטי. 11 מתוכם מצאו את מותם בידי ערבים מכפר סמוך ללכיש, אבו-סווירה. הערבים ארבו ללוחמים הצעירים, לקחו אותם בשבי ורצחו אותם בדם קר.

הקשר בין הרשויות נוצר לפני שנתיים, בפניית בית יד לבנים מראשל"צ למחלקת החינוך בגן יבנה אשר חיברה בין האחראים על ההנצחה בראשון לציון לבין בית ספר "בן גוריון", ביה"ס הוותיק בישוב, לצורך תהליכים של אימוץ ולימוד הדדי.

השנה אישרה ועדת השמות במועצה להרחיב את מפעל ההנצחה ולבקשת המשפחות – לקרוא בשם "חורשת ה-11" את חורשת האקליפטוס במרכז הישוב בו ישב בזמנו מחנה האימונים.

בשל הגשמים הרצופים הוחלט לדחות למועד מאוחר יותר את טקס קריאת החורשה והסרת הלוט מעל מרכיבי ההנצחה שהוצבו בחורשה ולקיים פעילות בביה"ס שתהיה משותפת למשפחות ולתלמידים. בני המשפחות הוזמנו לבית הספר "בן גוריון", שם נפגשו פנים מול פנים עם תלמידים שלמדו וחקרו את סיפור יקיריהם ובהמשך השתתפו בטקס זכרון בהשתתפות מאות מתלמידי ביה"ס.

את המפגש פתח ראש מועצת גן יבנה דרור אהרון בפנייה לתלמידים: "לקחתם על עצמכם לאמץ את המשפחות, ללמוד את סיפורם של הבנים ולקיים מדי שנה טקס שמכבד את זכרם ומצווה לנו את החיים. זהו שיעור חשוב מאין כמוהו בימים אלה שבהם העולם כולו רועש וגועש, ורוע וטרור שבים ומרימים ראש בקיצוניות ובשנאה. זו אותה שנאה עתיקת ימים, ששואבת כוחה מחוסר סובלנות וחוסר יכולת לקבל את האחר והשונה, כפי שאנו רואים בצרפת". "זהו השיעור לחיים שמלמד אותנו שאין לנו ארץ אחרת, ואין לנו אלא את עצמנו. אנו לא חסרים אתגרים והתמודדות מול סכנות ממשיות, ועל כן עלינו לדעת לשמור מכל משמר על לכידות ועל אחידות כאן בבית, פנימה. חלק מזה הוא הכרת העבר, המורשת, כיבוד ההולכים וחיבוקם הנצחי של המשפחות ששילמו את המחיר היקר ביותר", סיכם ראש המועצה.

את דבר עיריית ראשון לציון נשאה ניצה אבירם, יו"ר הוועד המנהל של יד לבנים ראשל"צ. " אני גאה לייצג את עיריית ראשון לציון באירוע המכובד הזה. העיר ראשון לציון מציינת השנה 133 שנה להיווסדה. המושבה, אשר הוקמה עוד בטרם הוקמה המדינה, לקחה חלק בעיצוב פניה ואופייה של המדינה הציונית הצעירה, ומאז קום המדינה, לקחו בניה חלק בכל מערכות ישראל"... בשם ראש עיריית ראשון לציון מר דב צור, המנכל מר פרנקו גונן, בשם המשפחות ובשם תושבי העיר, אני מודה לראש מועצת גן יבנה מר דרור אהרון, ולחברי המועצה, על שראו לנכון לקרוא את החורשה על שם אחד עשר בנינו ולאמץ ללבם את זכר הנופלים בני ראשון לציון" את דבריה סיכמה בתודות למנהלת בית הספר רחל אילוק, רכזת המורשת מירי כהן וצוות המורים.

גם בני המשפחות לא חסכו דברים נרגשים : "לנו, למשפחות מדובר באירוע חשוב ביותר, המחווה והמחויבות שלכם כמועצה ושל ביה״ס מרגשות וייזכרו על ידינו לעד"